Ingyenes levelező képzés indult 2017 május 19-én!

Ingyenes levelező képzés indult 2017 május 19-én!

Május 19-én indul épületgépész kivitelező szakembereknek szóló ingyenes tanfolyamunk levelező képzése.

A rendelkezésre álló szakértelemre építünk!

Egy helyzetfelmérő tanulmány alapján (BUILD UP SKILLS HUNGARY) megfogalmazódott az az igény az épületgépész szektorban, hogy az új szakemberek képzése mellett egyre nagyobb szükség lenne a meglévő, gyakorló szakemberek képzésének frissítésére, kiegészítésére. Hiszen ők találkoznak az ingatlantulajdonosokkal, a közös képviselőkkel a telepítés felújítás, üzemeltetés, karbantartás, és szervizszolgáltatás során, tőlük kérnek segítséget a tulajdonosok, lakóközösségek, ha az épületek energetikai felújításáról van szó. Így válnak ők a hazai 2020-as energiahatékonysági célok elérésnek eszközeivé, a lakossági szemléletformálás kulcsszereplőivé.

Rendszerszemlélet

A képzés a korábban OKJ-s szakképesítést szerzett gyakorló épületgépészek energiahatékonysággal, megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos ismereteit egészíti ki és foglalja rendszerbe, szem előtt tartva a rendszerszemléletű gondolkozás, komplex vállalkozói szemlélet elsajátítását.

A képzési rendszer felépítése

A képzés egy elméleti részből, majd az ott átadott tudásanyagra alapozva szabadon választható gyakorlati továbbképzésekből épül fel. A képzések célja a korszerű ismeretek rendszerbe foglalása és a megfelelő szemlélet kialakítása.

Az elméleti oktatás moduljai:

 • Termikus burok - hőszigetelés
 • Termikus burok - nyílászárók
 • Szabályozott szellőztetés, hővisszanyerős szellőztető rendszer
 • Napkollektor
 • Napelem
 • Hőszivattyú
 • Biomassza, égéstermék-elvezetés
 • Kondenzációs kazán, égéstermék-elvezetés
 • Felület fűtés-hűtés
 • Szabályozástechnika, épületautomatika, energetikai mérések
 • Vállalkozói ismeretek
 • Gyártó cégeknél kihelyezett gyakorlati órák, amelyek az elméleti oktatásra épülnek.

A szabadon választható gyakorlat

A levelező képzés két, jelenléthez kötött elméleti képzési napból, az otthoni felkészülésből és egy vizsganapból áll.

A képzés támogatása

Az elméleti képzésekhez tananyag készült, melyben épületenergetikai kérdésekkel, a megújuló energiaforrások adta lehetőségekkel, valamint az épületfelújítások esetén más alternatív épületgépészeti megoldásokkal foglalkozunk. A tananyag összeállításában az adott témakörben illetékes piacvezető gyártó-forgalmazó cégek munkatársai is részt vettek.

A tananyag elsődlegesen egy korszerű technológiákat alkalmazó, kiterjesztett rendszerszemléletet képvisel. A több modul akár együttesen, de külön-külön is nyújthat megoldást a felhasználó, a vállalkozó és a kivitelező számára, elfogadván azt, hogy nincs egységesen alkalmazható módszer, recept az energiahatékonysági felújításokra.

A rendszerben való gondolkodás (és a jó végeredmény biztosításának!) része, hogy egy adott épület felújítása, korszerűsítése során stratégiailag jól átgondoltan és minden lépésében jó döntések, megoldások szülessenek, a tulajdonos pénzügyi lehetőségeivel összhangban, figyelembe véve:

 • az épületfizikai, épületenergetikai változtatásokat,
 • a meglévő rendszerek adta lehetőségeket,
 • az alkalmazható új műszaki megoldásokat,
 • a rendelkezésre álló energiaforrásokat, azok észszerű alkalmazhatóságát,
 • a felújítás ütemezését,
 • a várható beruházási költségeket,
 • a várható üzemeltetési (primer) energiaigény csökkenéseket,
 • és így üzemeltetési költségmegtakarításokat, életciklus költségeket.

Az elméleti képzés vizsgával zárul, így a képzés befejezésekor – a megfelelő előképzettséggel rendelkező – résztvevő szakember tanúsítványt kap. A dokumentummal nem csak a képzésen való részvételt, hanem a vizsga sikeres letételét is igazolni tudja. E tanúsítvány nem jogosultságot ad valamely tevékenység elvégzésére, hanem jelzi az ügyfélnek, hogy birtokosa igényes, minőségi munkára törekvő szakember, aki lépést tart a technikai fejlődéssel. A gyakorlati továbbképzéseken való részvételről a Tudásszövetség tagjai között szereplő cégek igazolást állítanak ki. A tanúsítványt és igazolást (több témakör esetén igazolásokat) megszerző szakemberek bekerülnek a honlapon található, ún. „képzett kivitelezők” listájába, ahol megjeleníthetik saját és céges elérhetőségeiket, és ezáltal bővíthetik ügyfélkörüket.

Készpénzre váltható tudás

Az oktatás által képviselt átfogó szemlélet, a minőségi termékek ismerete, a gyártó cégekkel való kapcsolat, valamint a projekt kommunikációs kampánya révén felkínált marketing lehetőségek segíthetik a képzést elvégző szakemberek versenyképességének fenntartását. A végzett szakemberek munkáját segíti, hogy a képzést életre hívó projekt konzorcium, valamint a Fenntartható Építőipari Tudásszövetség nagy hangsúlyt helyez a lakossági szemléletformálásra, mellyel élénkíteni kívánja a jól képzett szakemberek iránti keresletet is. Így a tudatos fogyasztók könnyebben megtalálják őket, ők pedig többet, jobbat tudnak kínálni ügyfeleiknek.

Az elméleti képzés és a személyes konzultáció helyszíne:

ÉMI Nonprofit Kft. Szentendrei Tudásközpont, A épület 2. emeleti Konferenciaterem
2000 Szentendre, Dózsa György út 26.

Az elméleti képzés és személyes konzultáció időpontjai:

2017. május 19. 13:00 - 18:00
2017. május 20. 08:30 - 16:30

A vizsga tervezett időpontja:

2017. június 23.

Az ingyenes tananyagot a jelentkezők a személyes konzultáció alkalmával vehetik át.