​Mi ez a képzés?

A képzések célja a korszerű ismeretek rendszerbe foglalása és az elsajátítottaknak megfelelő szemlélet kialakítása.

Hazánk energiahatékonysági céljainak elérését a TRAINBUD projekt egy átfogó képzési rendszer létrehozásával kívánja segíteni. A képzés egy hatvan órás elméleti részből, majd az ott átadott tudásanyagra alapozva húsz órás gyakorlati továbbképzésekből épül fel. A képzések célja a korszerű ismeretek rendszerbe foglalása és az elsajátítottaknak megfelelő szemlélet kialakítása. A célkitűzés az, hogy a program sikeres elvégzésével a résztvevők ismerjék meg a napkollektorok, napelemek, pellet- és fatüzeléses készülékek, hőszivattyúk, hővisszanyerős szellőztetőrendszerek, kondenzációs kazánok típusait; azok hatékonyságát és alkalmazhatóságát, speciális technikai paramétereit. Ismerjék meg a felület fűtés-hűtés, a szabályozástechnika és az automatizálás lehetőségeit, valamint a hőszigetelés és a nyílászárók beépítésének összefüggéseit az épületgépészeti rendszerekkel.

Az elméleti képzés az energiahatékonyság következő témaköreit öleli fel:

  • Napkollektor, napelem
  • Hőszivattyú, biomassza
  • Felület fűtés-hűtés
  • Kondenzációs kazán, kémény
  • Hővisszanyerős szellőztetőrendszer
  • Szabályozástechnika, energetikai mérések
  • Hőszigetelés, nyílászárók

Az elméleti képzés elvégzése után a gyártó cégek közreműködésével lehetőség nyílik a legkorszerűbb termékek, berendezések megismerésére a felsorolt területeken.

Miért hasznos a képzésen való részvétel?

A képzés fő célcsoportját a gyakorló épületgépész kivitelezők jelentik, akik rendelkeznek az alapvető épületgépészeti ismeretekkel és gyakorlati tapasztalattal; ugyanakkor nem biztos, hogy naprakészek a megújuló energiákkal, energia-hatékony technológiákkal kapcsolatban, hiszen nem könnyű feladat a technikai fejlődéssel lépést tartani. Számukra nyújt a projekt rendszerbe foglalt ismereteket az elméleti képzés révén, valamint a gyártó cégek közvetítésével hozzáférést a folyamatosan fejlődő technológiákhoz. Ez az átfogó szemlélet, a minőségi termékek ismerete, a gyártó cégekkel való kapcsolat, valamint a projekt kommunikációs kampánya révén felkínált marketing lehetőségek segíthetik a képzést elvégző szakemberek versenyképességének fenntartását. Ezzel párhuzamosan a konzorcium és a Fenntartható Építőipari Tudásszövetség nagy hangsúlyt helyez a lakossági szemléletformálásra, mellyel élénkíteni kívánja a jól képzett szakemberek iránti keresletet is. Így a tudatos fogyasztók könnyebben megtalálják őket, ők pedig többet, jobbat tudnak kínálni ügyfeleiknek.